بهترین مطالب و تصاویر جهان

موزه علوم طبیعی+راه سلامت

بهترین مطالب و تصاویر جهان

موزه علوم طبیعی+راه سلامت

راه سلامت پنجاه و یک


عطسه یکی دیگر از مکانیزهای طبیعی بدن انسان برای دفاع از خود است. به طور معمول، هنگامی عطسه رخ می دهد که مسیرهای بینی با مواد حساسیت‌زا، میکروب ها، گرد و غبار، پوسته بدن حیوانات یا محرک های دیگر بیش از اندازه پر شده باشند.

بدن انسان ساختاری پیچیده است که درک کامل آن می تواند دشوار باشد. بدن از چرخه ها و سیستم های بیولوژیکی مختلفی تشکیل شده و مکانیزم دفاع از خود یک نمونه از این سیستم ها محسوب می شود.

به گزارش گروه سلامت عصر ایران به نقل از "ان‌سی‌بی‌آی"، مکانیزم دفاع از خود شامل راهبردهای فیزیولوژیکی و روانی می شود که توسط ذهن ناخودآگاه به عنوان یک مهارت بقای طبیعی به کار گرفته می شود. این مکانیزم ها از ما در برابر آسیب های جسمانی محافظت کرده و به تجربه یک زندگی سالم کمک می کنند. در ادامه با برخی اقدام های شگفت انگیز که بدن برای دفاع از خود انجام می دهد، بیشتر آشنا می شویم.

تب

وقتی بدن به دفاع از خود بر می‌خیرد!

اگرچه می تواند موجب ناراحتی ما شود، تب یکی از مکانیزم های دفاعی بدن در واکنش به آسیب است. تب موجب افزایش اندک دمای بدن می شود تا از تکثیر ویروس ها و دیگر عوامل بیماری‌زا جلوگیری شود. تب اغلب به واسطه یک عفونت مانند آنفلوآنزا یا عفونت دستگاه ادراری شکل می گیرد.

هنگامی که ویروس ها و باکتری ها به بدن حمله کرده و موجب آسیب دیدن بافت ها می شوند، سیستم ایمنی بدن با تولید موادی به نام پیروژن یا تب‌آور واکنش نشان می دهد. این مواد شیمیایی بر هیپوتالاموس مغز که دمای بدن را تنظیم می کند، تاثیرگذار هستند. این مواد در حسگرهای دمایی بدن تغییر ایجاد می کنند و به گونه ای آنها را فریب می دهند که فکر کنند دمای بدن سردتر از حالت عادی است. در واکنش، هیپوتالاموس دمای بدن را افزایش می دهد و فرد تب می کند.

تبی که به واسطه دلیلی نامشخص شکل گرفته یا بیش از چند روز طول می کشد باید توسط پزشک بررسی شود تا عامل ایجاد آن مشخص شود. شرایط پزشکی مانند ابتلا به HIV و برخی سرطان ها می توانند تب های این چنینی را موجب شوند.

پوسته روی زخم

وقتی بدن به دفاع از خود بر می‌خیرد!

هنگامی که از یک بریدگی یا جراحت رنج می برید، پوست نسبت به حمله باکتری ها و دیگر میکرو ارگانیسم ها که می توانند وارد زخم شوند، آسیب پذیر می شود. برای محافظت در برابر عفونت ناشی از عوامل بیماری‌زا، بدن پوسته ای را برای بستن سریع زخم در محل آسیب دیده ایجاد می کند.

این پوسته لایه ای از پروتئین فیبرین است که پلاکت ها در آن جمع شده اند. پلاکت ها ساختارهای بسیار کوچکی در خون هستند که به بهبود زخم کمک می کنند. این پوسته از خونریزی نیز جلوگیری می کند. همچنین، پلاکت ها در مبارزه با باکتری ها نقش دارند که به محافظت در برابر عفونت منجر می شود.

به تدریج، با بهبودی زخم، بازسازی بافت هرچه بیشتر این پوسته را کنار می زند و در نهایت موجب افتادن آن می شود.

عطسه

وقتی بدن به دفاع از خود بر می‌خیرد!

عطسه یکی دیگر از مکانیزهای طبیعی بدن انسان برای دفاع از خود است. به طور معمول، هنگامی عطسه رخ می دهد که مسیرهای بینی با مواد حساسیت‌زا، میکروب ها، گرد و غبار، پوسته بدن حیوانات یا محرک های دیگر بیش از اندازه پر شده باشند. از طریق عطسه، بدن از شر این مواد راحت می شود.

عطسه یکی از نشانه های شایع سرماخوردگی، و آلرژی های مزمن است. برخی افراد هنگامی که یک وعده غذایی بزرگ مصرف می کنند یا در برابر نور خورشید قرار می گیرند نیز عطسه می کنند.

فرایند عطسه کردن بسیار قدرتمند است. هوایی که به واسطه عطسه از بینی انسان خارج می شود می تواند با سرعت 100 مایل در ساعت (161 کیلومتر در ساعت) یا بیشتر حرکت کند. این شرایط می تواند به پخش شدن میکروب ها منجر شود و یکی از دلایلی است که توصیه کارشناسان برای پوشاندن بینی و دهان هنگام عطسه کردن را توضیح می دهد.

نیروی قوی عطسه موجب می شود تا چشم های انسان برای محافظت از آنها در برابر میکروارگانیزم ها و ذراتی که به واسطه عطسه پخش می شوند، ناخودآگاه بسته شوند.

سکسکه

وقتی بدن به دفاع از خود بر می‌خیرد!

سکسکه عملی غیر ارادی است که تقریبا همه در طول زندگی خود یک بار آن را تجربه می کنند. این عمل به عنوان یکی دیگر از مکانیزهای بدن برای دفاع از خود در نظر گرفته می شود.

غذا خوردن سریع، قورت دادن لقمه های بزرگ غذا یا پرخوری می توانند به سکسکه منجر شوند. این قبیل اقدام ها می توانند عصب ریوی‌معدی را تحریک کنند که با معده و دیافراگم پیوند خورده است. سکسکه به عنوان مکانیزیمی طبیعی برای محافظت از دیافراگم و معده عمل می کند.

انگشت های چروک خورده

وقتی بدن به دفاع از خود بر می‌خیرد!

حتی چین و چروک هایی که روی پوست دست ها پدیدار می شوند نقش مهمی در جعبه ابزار دفاع از خود بدن ایفا می کنند. هنگامی که بدن در معرض رطوبت بیش از اندازه قرار می گیرد، مغز درک می کند که محیط اطراف می تواند لغزنده باشد. این شرایط به ایجاد تغییر در پوست دست ها و شکل گیری چین و چروک منجر می شود. انگشت های چروک خورده بهتر می توانند سطوح صاف یا خیس را بگیرند و احتمال زمین خوردن و حادثه کاهش می یابد.

پلک زدن

وقتی بدن به دفاع از خود بر می‌خیرد!

پلک زدن شاید چندان مفید به نظر نرسد، اما نقشی حیاتی در سلامت کلی بدن ایفا می کند. پلک زدن رطوبت ضروری که از چشم ها در برابر خشکی و تحریک محافظت می کند را فراهم می کند. در حقیقت، زمانی که پلک می زنید، چشم ها با لایه ای از اشک (که از رطوبت و پروتئین پر شده است)، آب (که گرد و غبار و ذرات باقیمانده در چشم ها را شستشو می دهد)، و لایه ای خارجی که حاوی ماده ای روغنی است و چشم ها را روان سازی می کند و از ایجاد سایش روی چشم پیشگیری می کند، پوشیده می شوند.

اگر به اندازه کافی پلک نزنید، تجربه خشکی، درد، تحریک و تاری دید جای شگفتی نخواهد داشت. افزون بر این، پلک نزدن فشار روی چشم را افزایش می دهد و به طور بالقوه می تواند به آنها آسیب وارد کند.

سیخ شدن مو

وقتی بدن به دفاع از خود بر می‌خیرد!

سیخ شدن مو در موقعیت های مختلفی شکل می گیرد، اما این حالت نیز بخشی از مکانیزم دفاع از خود بدن است. سیخ شدن مو عمدتا برای کاهش مقدار حرارتی که بدن از طریق منافذ پوست از دست می دهد، شکل می گیرد. این شرایط به گرم نگه داشتن بدن در شرایط آب و هوایی نامساعد کمک می کند.

با این وجود، طی موقعیت های استرس‌زا یا هنگام بروز احساسات شدید نیز امکان سیخ شدن مو وجود دارد.

سیخ شدن مو به واسطه انقباض عضلات ارکتور پیلی که اطراف موها در قسمت لاپوست یا درمیس پوست قرار دارند، رخ می دهد. مغز خطر را درک می کند و این شرایط هیپوتالاموس را تحت تاثیر قرار می دهد. واکنشی مشابه هنگامی که احساسات شدید مانند عشق، شادی یا شوک را حس می کنید، رخ می دهد.

خمیازه

وقتی بدن به دفاع از خود بر می‌خیرد!

خمیازه کشیدن بیشتر پیش و پس از خواب، طی فعالیت های خسته کننده و در نتیجه ویژگی مسری بودن آن رخ می دهد. خمیازه کشیدن اغلب با خستگی، استرس، بی خوابی، بی حوصلگی و گرسنگی مرتبط است.

با این وجود، پژوهش های صورت گرفته نشان داده اند که هدف اصلی از خمیازه کشیدن خنک کردن مغز است. هنگامی که خمیازه می کشید، کشش قدرتمند آرواره رخ می دهد که به افزایش جریان خون در گردن، صورت و سر منجر می شود. همچنین، تنفس عمیق جریان رو به پایین مایع نخاعی و خون از مغز را موجب می شود. هوای خنک که وارد دهان می شود این مایعات را خنک می سازد.

التهاب

وقتی بدن به دفاع از خود بر می‌خیرد!

التهاب یکی دیگر از مکانیزم های دفاعی بدن برای محافظت از خود در برابر عفونت و آسیب است. هنگامی که تنها چند روز طول می کشد، این شرایط به نام التهاب حاد شناخته می شود و هنگامی که بیشتر از چند روز ادامه یابد التهاب مزمن نامیده می شود.

در مورد التهاب حاد، به محض این که واکنش التهابی وظیفه خود را انجام می دهد، ناراحتی و التهاب از بین می رود. از نمونه های التهاب حاد می توان به گلو درد، گزش حشرات، نیش زنبور و غیره اشاره کرد.

در صورتی که مکانیزم های نظارتی و تنظیم کننده واکنش التهابی معیوب باشند، التهاب می تواند رویدادی مضر باشد.

همچنین، امکان شکل گیری واکنش التهابی بلند مدت یا آسیب رسان به واسطه پاسخ نامناسب سیستم ایمنی مانند موارد واکنش های آلرژیک، حساسیت فوق العاده و خودایمنی وجود دارد که به نام التهاب مزمن شناخته می شود.

از دست دادن حافظه

وقتی بدن به دفاع از خود بر می‌خیرد!

از دست دادن حافظه یک مکانیزم دفاعی طبیعی است که به محافظت در برابر آسیب روانی پس از یک ضربه عاطفی یا روانی کمک می کند. سوء استفاده جنسی، خشونت، بلایای طبیعی، و رویدادهای آسیب‌زای دیگر

از دست دادن حافظه به فرد اجازه می دهد با فراموشی موقت جزئیات رویداد آسیب رسان با شرایط موجود کنار بیاید. اگرچه خاطرات همچنان در ذهن دفن شده اند، اما امکان یادآوری و دسترسی به آنها وجود ندارد.

---------------------------

http://www.asriran.com/fa/news/511343

---------------------------------



museum90

مرکبات دشمن چاقی و سکته مغزی

بررسی ها نشان داده است برای برخورداری از خواص ضدسکته این میوه ها باید آن ها را به صورت میوه کامل مصرف کرد. مصرف این میوه ها به صورت آب میوه های آماده و صنعتی برعکس عمل کرده و خطر چاقی مفرط و دیابت را افزایش می دهد
پرتقال و لیموترش بیشترین تأثیر را در پیشگیری از چاقی مفرط دارد. در ادامه به تأثیر این میوه ها و هم خانواده هایشان روی دو مشکل اساسی روزگار ما یعنی چاقی و سکته مغزی بیشتر صحبت می کنیم. لطفاً با ما همراه باشید.

فصل، فصل مرکبات است. بازار میوه پر است از نارنگی، پرتقال، لیموترش و لیموشیرین و دیگر اعضای این خانواده. فایده این میوه ها بر کسی پوشیده نیست. خیلی از افراد مرکبات را به صورت آب میوه یا میوه کامل مصرف می کنند و آب لیموترش یکی از چاشنی های ثابت غذاها است. البته بهتر است بدانید برای بهره مندی هرچه بیشتر از خواص مرکبات بهتر است آن ها را به صورت میوه کامل نه آب میوه مصرف کنید و اینکه تلاش کنید از میوه های ارگانیک و طبیعی استفاده کنید. خبر مهم تر اینکه کشف شده است پرتقال و لیموترش بیشترین تأثیر را در پیشگیری از چاقی مفرط دارد.

در ادامه به تأثیر این میوه ها و هم خانواده هایشان روی دو مشکل اساسی روزگار ما یعنی چاقی و سکته مغزی بیشتر صحبت می کنیم. لطفاً با ما همراه باشید.


آنچه باید بدانید

باید بدانید که مرکبات جزو بهترین دوستان سلامت کبد و قلب هستند. تمام خواص این میوه ها ناشی از یک ماده مغذی به نام فلاوونوئیدها است. یادتان باشد که بیشترین خواص را از مرکبات و به طور کلی میوه هایی دریافت می کنید که طبیعی و ارگانیک بوده و از آفت کش ها دور هستند.


مرکبات هدیه ای برای سلامتی ما
بررسی ها نشان داده است برای برخورداری از خواص ضدسکته این میوه ها باید آن ها را به صورت میوه کامل مصرف کرد. مصرف این میوه ها به صورت آب میوه های آماده و صنعتی برعکس عمل کرده و خطر چاقی مفرط و دیابت را افزایش می دهد.

در آخرین جلسه Société Américaine de Santé et de Chimie نتایج بررسی هایی که روی خواص مرکبات انجام شده اعلام شد. نکته مشترک تمام این پژوهش ها این است که مصرف منظم مرکبات برای سلامتی بسیار مفید است و هدیه ای برای بدن محسوب می شود.


پرتقال و لیموترش برای تنظیم چربی بدن

چاقی مفرط یکی از مشکلات عمومی در سرتاسر جهان است. امروزه مردم بیشتر از چاقی رنج می برند. یادتان باشد که چاقی خطر مشکلاتی مانند بیماری های قلبی، مشکلات کبدی و دیابت را افزایش می دهد. بنابراین نباید صرفاً به عنوان یک مشکل صرفاً ظاهری و مربوط به زیبایی اندام تصور شود.


چاقی مفرط باعث افزایش استرس اکسیداتیو (فعالیت رادیکال های آزاد) و التهاب های بدن می شود. این مشکل نیز واکنش های خطرناکی ایجاد می کند که برای سلامتی مضر است:

* داشتن ذخیره سلول های چربی زیاد یکی از مشکلات مهم و جدی برای سلامتی است. در نتیجه باید خیلی زود نسبت به برطرف کردن آن اقدام کرد.

* کم خوردن و یا لب به غذا نزدن راه حل مناسبی برای این مشکل نیست. لازم است که درست غذا بخورید. مواد غذایی مصرفی تان را به دقت انتخاب کنید و هر چیزی که دم دستتان می آید نخورید.

* مرکباتی مانند لیموترش، پرتقال یا گریپ فروت حاوی میزان زیادی آنتی اکسیدان ها و مهم تر از همه فلاوونوئیدها هستند.

* فلاوونوئیدهای موجود در مرکبات باعث کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از چربی زیاد می شود. اگر به طور مرتب مرکبات مصرف کنید مقاومت ذخیره این چربی ها به مرور کمتر و کمتر می شود.
اما یادتان باشد که نباید انتظار داشته باشید مثلاً با مصرف آب لیموترش مانند کوره چربی بسوزانید و به طور معجزه آسایی مانکن شوید. اما مصرف لیموترش در چهارچوب یک رژیم غذایی سالم به کاهش وزن و چربی سوزی کمک زیادی می کند. در واقع مصرف این ماده غذایی باعث می شود که گره های چربی حساس تر و آسیب پذیرتر شود. در نتیجه آب شدن آن ها راحت تر می شود. علاوه بر این مرکبات باعث بهبود عملکرد کبد شده و میزان قند خون را کاهش می دهند و از چاقی شکمی پیشگیری می کنند.


فلاوونوئیدهای موجود در مرکبات برای کاهش سکته مغزی در خانم ها

سکته های مغزی یکی از بزرگترین خطراتی است که سلامت کل مردم جهان را تهدید می کند. متأسفانه این نوع سکته در بین خانم ها خطرناک و سخت است. تنها راه مقابله با سکته مغزی نیز پیشگیری است. لیموترش و پرتقال یک بخش سفیدرنگی دارند که معمولاً دور ریخته می شوند. اما راز اصلی سلامتی این میوه ها در این بخش سفیدرنگ قرار دارد. توصیه می کنیم برای بهره مندی از بیشترین میزان فلاوونوئیدها از این پس این بخش های سفید را دور نیانداخته و مصرف کنید

فلاوونوئیدهای موجود در مرکبات خطر سکته مغزی را به میزان 19 درصد کاهش می دهد. این ترکیبات آنتی اکسیدانی مانع از تشکیل لخته های خونی شده و رگ های خونی مغز را سالم تر نگه می دارد. نتایج پژوهشی که در مجله Live Science به چاپ رسیده است نشان می دهد خانم هایی که پرتقال، لیموترش و گریپ فروت بیشتری مصرف می کنند به میزان 19 درصد کمتر در معرض سکته مغزی قرار می گیرند. البته محققان تأکید دارند که باید از مصرف آب میوه های صنعتی حاوی این میوه ها خودداری کرد. چون آب میوه های صنعتی حاوی میزان زیادی قند بوده و سالم نیستند.

بررسی ها نشان داده است برای برخورداری از خواص ضدسکته این میوه ها باید آن ها را به صورت میوه کامل مصرف کرد. مصرف این میوه ها به صورت آب میوه های آماده و صنعتی برعکس عمل کرده و خطر چاقی مفرط و دیابت را افزایش می دهد.


بخش های سفید مرکبات را نیز مصرف کنید
لیموترش و پرتقال یک بخش سفیدرنگی دارند که معمولاً دور ریخته می شوند. اما راز اصلی سلامتی این میوه ها در این بخش سفیدرنگ قرار دارد. توصیه می کنیم برای بهره مندی از بیشترین میزان فلاوونوئیدها از این پس این بخش های سفید را دور نیانداخته و مصرف کنید. فلاوونوئیدها علاوه بر مقابله با چاقی مفرط و پیشگیری از سکته های مغزی، به پیشگیری از ابتلا به سرطان کولون و سرطان سینه نیز کمک می کند. این آنتی اکسیدان های قوی به دلیل دارا بودن خواص ضدانعقادی باعث تحریک گردش خون در رگ ها می شوند.

یادتان باشد از این پس زمانی که پرتقال مصرف می کنید پوست آن را بکنید اما بخش سفیدی که آن را فراگرفته است را دور نریزید. اگر جزو علاقه مندان به لیموترش هستید می توانید یک شیوه جدیدی برای بهره مندی از این ماده غذایی را امتحان کنید: شیوه یخ زدن.
برای این کار کافی است چند عدد لیموترش را در قسمت یخ زن یخچالتان قرار دهید تا یخ بزنند. سپس هر بار که می خواهید از آن ها برای تهیه اسموتی، سالاد یا هر چیز دیگر استفاده کنید کافی است مقداری از این لیموترش یخ زده را رنده کنید. در این صورت پوست، گوشت و قسمت سفید آن را یکجا مصرف کرده و از خواص آن بیشترین استفاده را خواهید داشت. باز نیز تأکید می کنیم که از میوه های طبیعی و ارگانیک استفاده کنید.


حرف آخر
برای سالم بودن و دور ماند از چاقی و سکته مغزی و غیره حتماً رژیم غذایی متعادل و سالمی داشته باشید. به صورت هوشمندانه و آگاهانه غذا بخورید. حتماً میوه هایی را که به شیوه طبیعی و ارگانیک کشت می شوند خریداری و مصرف کنید.

منبع: تبیان
----------------------
http://www.asriran.com/fa/news/511398
======================


museum90

شکلات باعث عود این بیماری مرگبار می‌شود

پژوهشگران بر همین اساس در نظر دارند شیوه جدیدی برای مقابله با سرطان و جلوگیری از بازگشت آن در مبتلایان ابداع کنند که در آن میزان مصرف چربی افراد کم باشد.
کارشناسان اسپانیایی در جدیدترین تحقیقات خود دریافتند مصرف شکلات می تواند باعث گسترش بیماری سرطان در مبتلایان یا همان متاستاز شود.

بر اساس تحقیقات، در شکلات روغن درخت نخل یا همان پالم وجود دارد که این چربی باعث تحریک نوعی پروتئین در بدن انسان به نام cD360 می شود که نقش موثری در گسترش تومورهای سرطانی دارد.

روغن پالم در تمامی کشورهای دنیا و در بیشتر صنایع خوراکی و حتی بهداشتی و آرایشی وجود دارد ولی می تواند در افراد مبتلا به سرطان باعث گسترش بیماری شود.

این روغن در نان، شکلات و بیسکوئیت وجود دارد و کارشناسان بر همین اساس خوردن این مواد غذایی را برای افراد مبتلا به سرطان جایز نمی دانند.

کارشناسان با بررسی هسته تومورهای سرطانی در بیماران دریافتند که آنها خوراکی های حاوی روغن پالم به میزان زیاد استفاده کرده اند.

پژوهشگران بر همین اساس در نظر دارند شیوه جدیدی برای مقابله با سرطان و جلوگیری از بازگشت آن در مبتلایان ابداع کنند که در آن میزان مصرف چربی افراد کم باشد.

این یافته ها حاصل تحقیقات پژوهشگران مرکز مطالعات در شهر بارسلونای اسپانیا است.

کارشناسان پروتئین cd36 را در تومورهای موجود در پوست، دهان، تخمدان، مثانه، ریه و سینه بیماران سرطانی شناسایی کرده اند.

کارشناسان به افراد مبتلا به سرطان توصیه می کنند مواد غذایی کم چرب مصرف کنند و ورزش روزانه و منظم داشته باشند.

منبع: باشگاه خبرنگاران
------------------------------
http://www.asriran.com/fa/news/511429
===================